Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Waarom Maldegem geen gratis huisvuilzakken meer geeft

Het nieuwe Maldegemse gemeentebestuur liet er van bij de start geen twijfel over bestaan dat er drastisch moest worden bespaard. Toen wij die uitspraak noteerden was onze eerste gedachte : “de eerste post waarop zal bespaard worden zullen de gratis huisvuilzakken zijn” – onze verwachtingen zijn uitgekomen!

Tijdens de gemeenteraadszitting van december 2019 heeft de gemeenteraad beslist om geen gratis huisvuilzakken meer te geven. Die maatregel werd genomen omdat dat de gratis huisvuilzakken de gemeente 180.000 euro kosten. De jaarlijkse bedeling van de brieven en het organiseren van de afhaalmomenten brachten, naast de grote organisatorische inspanningen, ook nog eens 10.000 euro aan kosten met zich mee.

Niet iedereen wou overigens gratis huisvuilzakken: van de 9942 gezinnen die vorig jaar recht hadden op minstens één gratis rol huisvuilzakken waren er 1284 gezinnen (13%) die hun gratis huisvuilzakken niet of niet tijdig kwamen ophalen.

Goedkoper
Tegenover het afschaffen van de gratis huisvuilzakken stelt de gemeente een daling van de prijs van zakken. Een rol (10 zakken) van 60 liter kost nu 15 euro in plaats van 20 euro. Voor een rol (10 zakken) van 45 liter moet nu slechts 11,25 euro in plaats van 15 euro betaald worden.

Omdat er nu ook meer plastiek potjes en verpakkingen in de PMD zakken mogen gestoken worden, zullen mensen die goed recycleren nog minder restafval hebben. Daarom zijn er nu ook rollen (10 zakken) van 30 liter te koop. Die kosten 7,50 euro.

De prijs van de PMD zakken werd op 2,50 euro per rol (20 zakken) gehouden. Vanaf 1 januari 2020 kunnen de mensen nu ook gratis met hun groenafval op het recyclagepark terecht.

Reactie
Volgens Koenraad De Ceuninck (CD&V) laat de meerderheid haar maatregel overkomen als een geschenk aan de bevolking. Uit de simulaties die CD&V heeft gemaakt blijkt echter dat gezinnen die evenveel afval blijven produceren nu meer betalen:

  • Een gezin met 2 personen die vroeger een rol van 45 liter gratis kreeg en 2 rollen moest bijkopen betaalde toen 30 euro. Nu zal datzelfde gezin 33,75 euro moeten betalen.
  • Een gezin met 4 personen dat 2 rollen (20 zakken) van 60 liter gratis kreeg en er nu ook nog 2 rollen moest bijkopen betaalde tot vorig jaar 40 euro. In de nieuwe regeling zal dat gezin 4 rollen van elk 15 euro of 60 euro moeten betalen.

Het gratis aanvoeren van groenafval naar het recyclagepark heeft volgens de heer de Ceuninck geen invloed op het gebruik van de huisvuilzakken: de mensen steken immers hun groenafval niet in hun huisvuilzakken.

Deel dit artikel via :

Reacties gesloten