Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

VZW de Redekiel voelt zich onheus behandeld

De Redekiel

De vzw De Redekiel vindt het niet normaal dat de gemeente in het jeugdhuis een tienerwerking start en daarbij, zonder toestemming, het materiaal van de vzw gebruikt.

Vorige week kondigde schepen van jeugd Glenn Longeville aan dat, nadat de gemeente midden 2019 het jeugdhuis de Redekiel in de Mevrouw Courtmanslaan had gesloten, er in het jeugdhuis een nieuwe tienerwerking was opgestart. Volgens de schepen zal de werking van het jeugdhuis verder worden uitgebouwd onder de leiding van personeel van de gemeente.

Zondebok
Namens en de VZW De Redekiel reageerden Jasper Standaert en Kayleigh Reylandt op het bericht van schepen Longeville.

“Wij waren geen vragende partij om naar een nieuw gebouw te verhuizen Het was de gemeente die, nadat de sporthal Van Cauteren een negatief advies kreeg van de brandweer en zij het jeugdhuis had laten verkommeren, ervoor gekozen heeft om de site Van Cauteren (Sporthal, jeugdhuis en Parking) te verkopen. Wij konden een tijd niets organiseren omdat wij het oude gebouw niet mochten gebruiken en het nieuwe gebouw nog tijdelijk als vervangend bibliotheek gebruikt werd. Wij zaten zonder inkomsten, maar met onze vaste kosten.

Hoewel wij konden aantonen dat wij nooit rechtstreeks betrokken waren bij druggebruik en vandalisme werden wij door de gemeente als zondebok aangeduid. Daarom kregen wij het verbod om het jeugdhuis nog verder te runnen”, vertelden de beide vertegenwoordigers van de vzw.

Voor Jasper en Kayleigh is de vzw klaar voor een doorstart.

Dankzij een initiatief van de gemeentelijke jeugddienst zijn er twee overlegmomenten geweest tussen schepen Longeville en mensen van de VZW.

“Omdat de gemeente bij zijn standpunt bleef dat het jeugdhuis moet gerund worden door personeel van de gemeente en wij er bijblijven dat dit het werk is van gespecialiseerd personeel is er op die bijeenkomsten weinig positiefs uit de bus gekomen.

Op de tweede bijeenkomst was personeel aanwezig dat de leiding over de jeugdwerking zal krijgen. Wij hebben niets tegen die mensen, maar het was duidelijk dat zij geen benul hebben van wat er allemaal komt kijken bij het leiden van een jeugdhuis en bij het begeleiden van probleemgroepen.

Net toen wij een uitnodiging verwachtten voor een nieuwe overlegronde lazen wij op de sociale media dat de gemeente ervoor gekozen heeft om een eigen jeugdwerking op te starten. Zij moeten dan toch begrijpen dat wij ons onheus behandeld voelen”, besloten Kayleigh en Jasper hun verhaal.

Bemiddeling
De vzw de Redekiel wil het overleg verderzetten . Daarom heeft ze contact opgenomen met Formaat, het overkoepelend orgaan van de jeugdhuiswerkingen. Die organisatie wil bemiddelen tussen de beide partijen om tot een oplossing te komen die goed is voor de Maldegemse jeugd.

Deel dit artikel via :

2 reacties op “VZW de Redekiel voelt zich onheus behandeld

 1. Pol BRAET
  19 januari 2020 om 08:08

  Het is even wennen aan de nieuwe lay-out. Wel valt op dat de foto’s niet scherp zijn.

  • Pol Veirman
   19 januari 2020 om 09:40

   Probleempje met de camera, Pol – er wordt aan gewerkt! 🙂