Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Rijden er voor 2036 opnieuw dagelijks treinen door Adegem?

Momenteel wordt de spoorwegbedding tussen Eeklo en Maldegem door de VZW Stoomcentrum uitgebaat, maar Maldegem wil opnieuw een NMBS-treinverbinding van Gent tot in Maldegem.

Een van de 12 werken van Maldegem (het 5de) dat het schepencollege in deze bestuursperiode wil opstarten is het doortrekken van de spoorverbinding Gent – Eeklo tot Maldegem. Dat is een van de dossiers dat over meerdere bestuursperiodes wordt uitgesmeerd. Gehoopt wordt dat er voor 2036 dagelijks opnieuw treinen van Gent tot in Maldegem rijden. Groen is alvast geen voorstander van dit dossier.

In 2018 kondigde Open VLD tijdens haar verkiezingscampagne aan dat de partij er zou voor ijveren om de spoorlijn van Gent te laten doorlopen tot Maldegem. In het nieuwe bestuur van de stad Eeklo heeft de Maldegemse Open VLD, N-VA en Merlaan meerderheid alvast een bondgenoot gevonden: Eeklo ziet in het doortrekken van de treinverbinding een mogelijkheid om het verkeer in het centrum van Eeklo te ontlasten.

Geschiedenis
In 1862 werd door een privéfirma de spoorweg tussen Eeklo en Maldegem aangelegd. Die werd verbonden met de spoorwegbedding Gent – Eeklo. Een jaar later werd de spoorlijn verbonden met de spoorlijn die tot Brugge liep.

In het begin van de 20ste eeuw werd de spoorweg overgenomen door de staat (NMBS). De NMBS moest kiezen tussen zware investeringen in de spoorlijn tussen Gent en Maldegem – het aanleggen van een 2de spoorlijn en aanpassingen van overwegen met onder meer nieuwe bruggen – of het verder uitbreiden van de lijn Gent – Aalter – Brugge. Er werd voor de laatste oplossing gekozen.

In 1959 reed de laatste passagierstrein tussen Brugge en Gent over Maldegem. Enkele jaren later werd in West Vlaanderen al een deel van de spoorwegbedding uitgebroken.

De spoorwegbedding tussen Eeklo en Maldegem werd nog enkele jaren, tot in 1968, gebruikt voor goederenvervoer. Dankzij de VZW Stoomcentrum heeft de spoorwegbedding sinds de tachtigerjaren een nieuwe toeristische toekomst gekregen.

Haalbaarheidsstudie
De afgelopen decennia is door verschillende politici en organisaties bij zowel de NMBS als bij de regering aangedrongen om de spoorlijn Gent-Eeklo verder door te trekken tot Maldegem. Omdat er steeds een negatief antwoord kwam had men in onze gemeente de hoop opgegeven.

Federaal minister van mobiliteit François Bellon (MR) heeft die hoop opnieuw aangewakkerd: bij de 13 prioriteiten die hij voor de NMBS voorzien heeft zit het onderzoek naar de uitbreiding van de spoorlijn tot Maldegem. Het Maldegemse schepencollege heeft ondertussen van de NMBS al de bevestiging gekregen dat er een haalbaarheidsstudie zal worden opgemaakt.

Tegen
Dat niet iedereen achter de plannen van het schepencollege staat blijkt uit de reactie van Groen: Stefaan Standaert en Dino Lateste verwezen in hun reactie naar vorige studies, die steeds aantoonden dat het project te duur is. Zij wezen ook op de gevolgen die het doortrekken van de verbinding voor de plaatselijke bevolking zal hebben.

“Alle kleine spoorwegovergangen zullen afgesloten worden en aan de grote overwegen zullen er zware investeringen nodig zijn”, klonk het bij de heren Standaert en Lateste.

Bij Groen is men er ook van overtuigd dat men in Adegem en Maldegem niet op het moment zit te wachten dat er dagelijks een aantal treinen langs hun achtertuin rijdt.

Het is nu aan het schepencollege om het dossier op te volgen en op het gepaste moment het nodige lobbywerk te doen. Op de resultaten van de haalbaarheidsstudie wordt het nog wel even wachten.

Deel dit artikel via :

3 reacties op “Rijden er voor 2036 opnieuw dagelijks treinen door Adegem?

 1. Rik Degruyter
  28 juni 2020 om 11:19

  Beste redactie,
  Wat de houding van de stad Eeklo betreft, zou ik toch maar eens de reactie lezen van schepen De Waele.
  Als de spoorlijn naar Eeklo dan toch ineens belangrijk is, waarom rijden de Maldegemnaren dan nu al niet naar Eeklo om de trein te nemen, maar wel naar Aalter ?
  En daar hoort ook de heer burgemeester bij….

 2. Marie Louise De Schepper
  28 juni 2020 om 12:31

  Dank voor het wekelijkse nieuws. Ik lees dit elke zondag met veel interesse.
  In het begin van de 19de eeuw ? Is dit soms: in het begin van de 20ste eeuw?

  • 28 juni 2020 om 15:20

   Juist Marie Louise – is gecorrigeerd!