Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Reina Van Hyfte Junior Journalist 2020 van Davidsfonds Adegem

Naast Reine Van Hyfte (1ste) en Noor De Volder (3de) vielen bij de GBS de Kruipuit ook Amin Amira, Alixe Cleppe, Niels De Feyter (5de leerjaar) Xanne Braet, Ella Cocquyt, Merel De Jaegere, Obe De Sutter en Sybbe Van de Velde in de prijzen.

Van de 135 verhalen over “Buren” vond de jury “De Burenruzie” het beste werk. Met dat verhaal schreef Reina Van Hyfte zich tot Junior Journalist 2020 van de Adegemse afdeling van het Davidsfonds. De prijsuitreiking zag er dit jaar anders uit dan de vorige jaren.

De Adegemse afdeling van het Davidsfonds is jaarlijks één van de afdelingen die een Junior Journalistenwedstrijd organiseert. De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de VBS De Papaver en de GBS De Kruipuit kunnen daaraan deelnemen en de beide scholen stimuleren hun leerlingen om dat ook te doen.

Dit jaar kropen 135 leerlingen in de pen om hun verhaal te schrijven. Het thema was “Buren”. Nadat de leerkrachten in hun klas een eerste selectie hadden gemaakt belandden de verhalen bij de jury. Die bestond ook dit jaar uit Brigitte Coppieters, Jan Cocquyt en Pieter Blomme.

Bij De Papaver hielden naast Eliza Bogusz (2de) ook Silke Claeys, Ewout Heyndrikx, Marta Kasprowiak en Nore Verbeke een prijs over aan hun deelname aan de junior Journalistwedstrijd.

Naamloos
Ieder jurylid las alle verhalen. Op de kopijen die ze in handen kregen stond de naam van de schrijver niet vermeld. Zo kon er geen vermoeden van favoritisme zijn. Nadat ieder jurylid zijn eigen uitslag had gemaakt staken zij de koppen bij elkaar om hun uitslagen te bekijken en een gezamenlijke uitslag op te maken. Volgens Lieve Blondeel, die ook dit jaar de wedstrijd coördineerde, was de jury onder de indruk van de goede kwaliteit van de verhalen. Er bestond ook grote eensgezindheid over de naam van de winnaar.

Reina Van Hyfte (5de leerjaar GBS De Kruipuit), die “De burenruzie” schreef, was voor de drie juryleden de onbetwiste Junior Journalist 2020. Met “Het verlaten huis” behaalde Eliza Bogusz (6de A De Papaver) de tweede plaats. Met “Nieuwe buren” ging de derde plaats naar Noor Devolder (5de leerjaar de Kruipuit).

Prijsuitreiking
Normaal gebeurt de prijsuitreiking afwisselend bij De Papaver en de Kruipuit en maken de juryleden en het Davidsfonds daar iets bijzonders van.

Door de coronacrisis moest de prijsuitreiking dit jaar echter per school gebeuren en moesten daarbij ook een aantal richtlijnen in acht worden genomen. Daardoor werd het dit jaar een sobere prijsuitreiking.

Coördinator Blondeel hoopt dat er volgend jaar opnieuw een traditionele, leuke prijsuitreiking kan komen.

Voor de drie laureaten was er een boekenpakket en ook per klas werden de vijf beste werkjes met een boek bekroond. Die boeken werden geschonken door het Davidsfonds en door de Maldegemse bibliotheek. Voor de beide scholen had het Davidsfonds ook nog een bon, waarmee ze boeken voor hun bibliotheek kunnen aankopen.

Deel dit artikel via :

Reacties gesloten