Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

“Red Reesinghe” brengt Reesinghe-site op de gemeenteraad

Ook voor de voorbereiding van hun amendement kon “Red Reesinghe” rekenen op de massale medewerking van de Maldegemse bevolking.

Tijdens de gemeenteraadszitting van december zullen de Maldegemse raadsleden zich moeten buigen over een amendement dat door de werkgroep “Red Reesinghe” ingediend wordt. De werkgroep wil dat de Reesinghe-site een nieuwe bestemming krijgt, waardoor bouwen op die locatie in de toekomst onmogelijk wordt.

Projectontwikkelaar Dedyne Construct was voorlopig de laatste projectontwikkelaar die plannen had om op een gedeelte van de Reesinghe-site -die als woonuitbreidingszone is ingekleurd- een nieuwe grote verkaveling te realiseren.

Bezwaarschriften
De firma vroeg bij het Maldegemse gemeentebestuur een omgevingsvergunning aan om haar plannen te kunnen realiseren. Zoals de wet voorziet moet het schepencollege, voorafgaand aan het toekennen van een dergelijke omgevingsvergunning, een openbaar onderzoek organiseren. Tijdens de periode van dat openbaar onderzoek is een werkgroep “Red Reesinghe” ontstaan.

De oproep van die werkgroep om bezwaar aan te tekenen tegen de omgevingsvergunning werd massaal opgevolgd. Nog voor de periode van openbaar onderzoek afgesloten was hadden al meer dan 1000 mensen een bezwaarschrift ingediend.

Ingetrokken
De projectontwikkelaar was duidelijk verrast door het groot aantal ingediende bezwaren. Hij heeft als reactie daarop zijn aanvraag voor een omgevingsvergunning ingetrokken.

Dat betekent niet dat de projectontwikkelaar zijn plannen voor de verkaveling heeft opgeborgen: hij werkt aan een nieuw ontwerp, waarbij rekening gehouden wordt met de ingediende bezwaren en hij wil ook de bevolking meer bij de opbouw van het project betrekken. Eind november – begin december zou er informatie komen over het nieuwe ontwerp.

Bestemmingswijziging 
“Wij zijn natuurlijk tevreden dat de projectontwikkelaar zijn aanvraag voor de omgevingsvergunning heeft ingetrokken maar wij zitten niet te wachten op een aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning voor een ander project” liet Daniel Deyne, voorzitter van de werkgroep Red Reesinghe, weten.

De werkgroep wil dat de gemeenteraad een bestemmingswijziging doorvoert voor het gedeelte van de Reesinghe-site dat nu nog als woonuitbreidingszone ingekleurd is.

“Als de gemeente van die zone een landbouwzone maakt met biologisch waardevolle elementen, dan is Maldegem er zeker van dat er in de omgeving van het Reesinghebos nooit nog een verkaveling of nieuwbouw komt”, legde Robin Van Kerschaver van de werkgroep uit.

Amendement
Bij zijn oprichting kondigde de werkgroep aan dat het alle wettelijke middelen zou gebruiken om zijn doel te bereiken. Om de gemeenteraad te verplichten over hun voorstel te spreken en er over te stemmen hebben zij een officiële weg gevonden: als driehonderd inwoners hun handtekening plaatsen onder een amendement, dat is de gemeenteraad verplicht om dat amendement op de raadszitting te brengen en erover te debatteren en te stemmen.

“Wij lanceerden een oproep om vorige week zaterdag het amendement te komen ondertekenen. Dat de Maldegemse bevolking begaan is met zijn Reesinghe-site bleek duidelijk uit het gevolg dat aan onze oproep werd gegeven: in een paar uren hadden een kleine 900 mensen hun handtekening onder het amendement gezet. Dat is bijna driemaal zoveel als nodig”, klonk het tevreden bij Daniel Deyne en Robin Van Kerschaver.

Nu zal het amendement in zijn juiste vorm worden gegoten en vervolgens ingediend worden bij het schepencollege. Het voorstel om het gedeelte van de Reesinghe-site dat nu nog woonuitbreidingszone is om te zetten in landbouwgebied zal in de gemeenteraadszitting van december aan bod komen.