Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Rambi, de konijnenopvang van Eveline

De konijnen die in Rambi terechtkomen, vinden er een warm nest.

Bij Eveline Bultynck – wonend in Kleit, maar met Adegemse roots – komt er geen konijn in de stoofpot. Zij en haar oom Jean ontfermen zich sedert vorig jaar voltijds over afgestane, verwaarloosde en gedumpte konijnen en proberen er een nieuwe veilige thuis voor te vinden.

De konijnen die bij Eveline in de opvang komen worden echt als huisdieren verwend. Zelfs uit diep in Nederland komen konijnen bij Rambi terecht.

Nadat ze 16 jaar met haar kinderen in Oostende had gewoond en er in een dierenspeciaalzaak en een winkel van kinderkledij had gewerkt, keerde Eveline Bultynck terug naar haar geboortestreek om aan een nieuwe uitdaging te beginnen.

“Konijnen hebben altijd al een speciaal plaatsje in mijn hart gehad. Van toen ik nog klein was had ik een konijntje als huisdier. Toen ik informatie vroeg aan dierenartsen over konijnen, hun verzorging en ziekten, konden zij mij toen daarover niet veel vertellen. Ik heb veel informatie opgezocht op internet en mij in boeken over konijnen verdiept. Hoe meer ik er over bijleerde, hoe groter mijn liefde voor konijnen werd”, begon Eveline haar verhaal.

Rambi

Na 16 jaar had Eveline genoeg van het leven aan de zee en keerde zij terug naar Maldegem. Samen met haar oom Jean begon ze er een kleinschalige opvang van afgestane, verwaarloosde en achtergelaten konijnen. Om wettelijk in orde te zijn volgde Eveline met succes de cursus van asieluitbater. Haar konijnenopvang Rambi is in die korte tijd uitgegroeid tot een asiel waar 50 volwassen konijnen kunnen verblijven.

“Wij hebben ons huis en erf volledig aangepast aan onze nieuwe uitdaging. Rambi kende geen gemakkelijke start. Omdat mijn erkenning niet tijdig binnen was, kon ik geen aanspraak maken op de startpremie van 3.000 euro. Dat bedrag had de start zeker gemakkelijker gemaakt. Het duurde niet lang of via internet en de sociale media kwamen de eerste aanvragen om een of meerdere konijntjes op te vangen binnen”, deed Eveline haar verhaal verder.

Verzorging

De konijnen die bij Rambi terechtkomen, hebben een veilig onderkomen en veel ruimte om vrij rond te lopen. Zij kunnen ook rekenen op een goede verzorging.

“Alle konijnen die bij ons binnenkomen worden door de veearts onderzocht en als ze nog niet gevaccineerd zijn krijgen zij de vaccins tegen de 3 gevaarlijke plagen. Sommige konijnen hebben door de ondergane verwaarlozing extra verzorging nodig. Naast de klassieke verblijven hebben wij ook nog een speciaal ingerichte ruimte waarin konijnen met gezondheidsproblemen extra kunnen verzorgd worden. Wij geven ze de nodige medicatie en als het nodig is voederen wij ze met een flesje.

Konijnen zijn zo trouw en zo zindelijk als honden en katten en je kan ze ook veel leren als je de tijd neemt om er je mee bezig te houden. Van zodra de konijnen mij, mijn 2 kinderen of mijn oom zien, zitten ze al klaar om geaaid te worden”, ging Eveline verder.

Contract

Gelukkig voor Eveline komen er bij Rambi niet alleen konijntjes binnen, maar komen er ook aanvragen om een konijntje te adopteren. Voor een konijn Rambi verlaat wil Eveline er zeker van zijn dat het beestje in een goede thuis terechtkomt.

 “Bij ons kom je niet vlug even een konijntje ophalen: er gaan aan de adoptie een of meerdere gesprekken vooraf. Wij moeten er zeker van zijn dat de dieren die ons verlaten in hun nieuwe thuis voldoende ruimte en verzorging hebben, anders gaan ze niet mee. Er moet ook een contract worden ondertekend. In de bijlage zit een uitgebreide lijst met symptomen waarop de baasjes bij hun nieuwe huisdier in verband met zijn gezondheid moeten letten. De mensen die bij ons een konijn adopteren weten ook dat zij dit jaar gevaccineerd zijn en als het een rammelaar is, hij is gecastreerd”, besloot Eveline haar verhaal.

Financiering

Rijk zal Eveline van Rambi niet worden: zij krijgt geen subsidies en de vergoeding die wordt betaald voor de adoptie van een konijntje dekt nauwelijks de kosten die voor het beestje in de opvang werden gemaakt. Gelukkig kan zij, naast de inkomsten die acties die met Rambi worden georganiseerd, ook af en toe rekenen op mensen die mee zorgen voor voeding voor de dieren.

Informatie over Rambi is terug te vinden op de facebookpagina van konijnenopvang Rambi en op het nummer. 0483 49 60 68.

Deel dit artikel via :

Reacties gesloten