Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Manon Claeys wint tweemaal brons in Tokyo

Op de paralympische spelen in Tokyo heeft Manon Claeys meer dan de gestelde verwachtingen ingelost.
(Foto Paralympic Team Belgium/Luc Dequicko.)

Maldegem heeft nog maar eens een sporter om trots op te zijn: Manon Claeys won in de discipline dressuur tweemaal brons op de paralympische Spelen in Tokyo.

Manon was amper 5 jaar toen zij voor het eerst op een paard (pony) reed. Zij werd een begenadigde amazone, die regelmatig met haar paard goede uitslagen behaalde.

Toen in 2007, na een val van een paard, verlammingsverschijnselen opdoken werd gevreesd dat voor Manon de sportieve carrière voorbij was. Er volgde een lange revalidatie, maar Manon had de liefde voor de paardensport nooit opgegeven.

“Het is pas gedaan als je opgeeft” is nog altijd haar stelregel. Met haar paard San Dior bouwde ze aan een carrière in het dressuur rijden. In 2017 behaalde ze met San Dior zilver op het E. K. Haar selectie voor de paralympische Spelen in Tokyo was een terechte beloning voor de goede sportieve prestaties van de Maldegemse amazone.

Hoge verwachting
Hoewel het de eerste maal is dat Manon aan de paralympische Spelen deelneemt en ze een realiste is stelde ze hoge verwachtingen. Zij had het in haar voorbereiding niet over het behalen van een medaille maar over het neerzetten van prestaties waarover ze zelf tevreden kon zijn.

Zij heeft haar gestelde verwachtingen meer dan ingelost: op 19 augustus reed ze in de reeks Grand IV de verplichte kür. De jury beloonde haar optreden met 74,965 punten. Slechts 2 deelnemers deden nog beter. Manon was even sprakeloos na het behalen van de brozen medaille.

Op 23 augustus stond dan de Free Style wedstrijd op het programma. In die wedstrijd totaliseerde Manon 72,853 punten. “Ik ben ervan overtuigd dat door de vermoeidheid bij mijn paard slechts twee foutjes in de uitvoering zijn geslopen. Ik was tevreden over mijn wedstrijd en kon vrede nemen met een 4de plaats.

Het moet zijn dat er ook bij de ruiters die na mij kwamen extra foutjes in hun optreden kwamen. Ik was dan ook verrast dat ik niet 4de maar 3de werd en meteen ook mijn tweede bronzen medaille won.

De vreugde groeide nog toen later mijn coach Michèle George in haar categorie haar tweede gouden medaille veroverde”, klonk het na de wedstrijden bij Manon Claeys.

Toekomst
Het behalen van 2 bronzen medailles op de Paralympische spelen zal niet het einde van de carrière van Manon Claeys betekenen: zij kijkt nu al uit naar de volgende spelen in Parijs. Tegen die tijd zal ze over drie paarden beschikken om haar toekomst uit te bouwen.

Deel dit artikel via :

Reacties gesloten