Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Het stonk maar het was niet schadelijk

Afhankelijk van de richting waaruit de wind kwam werden maandag en dinsdag verschillende plaatsen in onze gemeente getroffen door een indringende gasgeur. Verschillende mensen dachten er een lek was in hun leiding, maar de oorzaak van de stank lag bij de firma De Bree Solutions. Daar ontsnapte bij het kuisen van een tanker een kleine hoeveelheid THT. Dat goedje was verantwoordelijk voor de stank.

De eerste klachten over geurhinder staken maandagnamiddag de kop op in Adegem. Dinsdag was het dan vooral de omgeving van de Bloemenwijk en het centrum van Maldegem die door de geurhinder werden getroffen.

Er kwamen veel telefoontjes binnen bij zowel de PZ Maldegem, de brandweer, de gemeente als bij Eandis. Eandis stuurde een aantal mensen naar Maldegem om bij diegenen die gebeld hadden de leiding te controleren. Daar werd niets gevonden. Afgaand de op de stank kwamen ze bij de firma De Bree Solutions op het industrieterrein terecht.

Spoelwater
“In 2018 bracht een firma een tanker met spoelwater naar ons bedrijf om dat water te zuiveren. In het spoelwater zat THT, een additief dat gebruikt wordt om aardgas van een geur te voorzien om daardoor eventuele gaslekken te kunnen opsporen.

Het bedrijf heeft het gezuiverde water opgehaald maar de tanker waarin het spoelwater zat moest nog worden gekuist. Er moet nog een kleine hoeveelheid THT in die tanker gebleven zijn. Bij het kuisen van de tanker is het THT in contact gekomen met de lucht.

Een kleine hoeveelheid THT in contact met lucht veroorzaakt een reukwolk die een grote oppervlakte bestrijkt. Die geur is hinderlijk maar onschadelijk ”, legde Yves Dupont van De Bree Solutions de oorzaak van de geurhinder uit.

De firma had ondertussen de tanker al afgedekt zodat er geen THT meer kon ontsnappen. De stank loste zich woensdag vanzelf op.

Deel dit artikel via :

Reacties gesloten