Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Groen wil overknotting van straatbomen voorkomen

Om te voorkomen dat Maldegem meer dan 1300 straatbomen laat snoeien zodat ze de vorm van een piramide of kandelaar krijgen, wil Groen Maldegem de bevolking mobiliseren en klacht indienen bij de controlerende overheid.

Stefaan Standaert en Dino Lateste (beiden Groen) hebben een dossier in voorbereiding kunnen inkijken dat hun groene haren ten berge deed rijzen. “Het schepencollege wil, ondanks een negatief advies van zijn eigen groendienst en van Natuurpunt, een offerte uitschrijven om meer dan 1300 straatbomen te snoeien.

Om een uniforme groene aflijning van de straten te krijgen moeten de bomen gesnoeid worden tot ze een bepaalde hoogte hebben en hun kruin een vooraf bepaalde omvang niet overschrijdt.

Burgemeester Bart Van Hulle en schepen Jason Van Landschoot, die de bedenkers van dit idee zijn, weten blijkbaar niet dat door de straatbomen zo te snoeien die bomen fel verzwakt worden en een deel ervan de snoei niet zal overleven. Het zo drastisch snoeien zal de bomen die het wel overleven ook niet beletten om hun eigen groei en bloei te bepalen.

Acties
“Om die aanslag op de straatbomen te voorkomen zullen wij in de toekomst met acties uitpakken. Omdat de onverantwoorde snoei veel schade toebrengt aan de natuur zullen wij klacht indienen bij de controlerende overheid. Wij hebben de lijst met de straten waarin straatbomen zullen gesnoeid worden. Wij zullen de inwoners uit die straten met pamfletten oproepen om samen met ons in het verzet te gaan tegen het snoeien”, legden de Groene oppositieleden uit.

Meerjarenplan
Dat niet iedereen op de groendienst achter de snoeiplannen van het schepencollege stond wist burgemeester Van Hulle. Hij was wel verrast dat er al aan de alarmbel werd getrokken nog voor ze echt de bedoeling van het initiatief kenden.

“Wij willen uniformiteit in de groene aflijning van onze straten krijgen. Beroepshalve ben ik zelf betrokken bij het planten en onderhouden van bomen. Ik weet dus maar al te goed dat wij ons doel niet in één jaar kunnen bereiken. Wij willen daarvoor een meerjarenplan opstellen. Om de snoeiwerken door beroepsmensen te laten doen en toch controle op het verloop van de werken te behouden maakten wij een dossier klaar om een prijsofferte te kunnen uitschrijven. Als wij concrete plannen en cijfers hebben zullen wij daarmee naar de gemeenteraadsleden gaan”, liet burgemeester Van Hulle weten.

Deel dit artikel via :

Reacties gesloten