Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Gemeente wil nu ook Ukkie Pukkie van de hand doen

Net nu bij Ukkie Pukkie Adegem de slaapcontainer bijna klaar is heeft het Maldegemse schepencollege besloten om de 3 Ukkie Pukkie afdelingen (Adegem, Kleit en Maldegem) van de hand te doen.

Voor het personeel van de gemeentelijke kinderopvangdienst Ukkie Pukkie was het een koude douche toen het afgelopen maandag op een inderhaast samengeroepen personeelsvergadering te horen kreeg dat de kinderopvang wordt geprivatiseerd. Omdat dit alles zonder enig voorafgaand overleg was gebeurd legde het personeel dinsdag spontaan het werk neer. Vanaf woensdag werden er pas vanaf 9 uur kinderen opgevangen.

De gemeentelijke kinderopvangdienst is de afgelopen maanden niet uit het nieuws geweest. Vorig jaar werd de Kleitse afdeling van Ukkie Pukkie tijdelijk gesloten omdat er tijdens de werken aan de sporthal de Berken asbest was vrijgekomen en er ook sporen van asbest waren teruggevonden in de omgeving van de kinderopvang.

Veiligheid
Nog vorig jaar was er de externe audit die met een aantal opmerkingen kwam en er was ook nog het ongunstig veiligheidsrapport voor de slaapverdieping van Ukkie Pukkie Adegem.

Het schepencollege besloot daarop om een andere locatie voor Ukkie Pukkie Adegem te zoeken. Na een zoektocht met veel commotie werd uiteindelijk beslist om Ukkie Pukkie in Adegem Dorp te behouden maar om de slaapverdieping te vervangen door een slaapcontainer.

Net op het moment dat die slaapcontainer bijna gebruiksklaar is, kreeg het personeel te horen dat de gemeente op zoek ging naar een overnemer voor de 3 afdelingen van de kinderopvang.

Voorwaarden
“Een kinderopvang organiseren wordt steeds meer een specialisatie. Het is geen kerntaak meer van een gemeente. Die taak moet toevertrouwd worden aan gespecialiseerde instellingen. Daarnaast kunnen wij als gemeente ook niet jaarlijks 400.000 euro blijven steken in onze gemeentelijke kinderopvangdienst om de balans in evenwicht te houden”, verdedigde burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) de beslissing van het schepencollege.

Dat het schepencollege niet van plan is om de kinderopvang aan om het even wie over te laten blijkt uit de lange lijst met voorwaarden waaraan de kandidaat-overnemers moeten voldoen.

“De overnemer moet over voldoende professionele ervaring beschikken en financiële garanties geven. Het personeel dat mee wordt overgenomen moet minstens één jaar onder het huidige statuut blijven verder werken. De drie afdelingen moeten minstens 3 jaar behouden blijven en de kinderopvang moet zeker 5 jaar blijven bestaan”, somde schepen Nicole Maenhout (N-VA) enkele van de belangrijkste voorwaarden op.

Staking
Het personeel had zich op de personeelsvergadering aan geen goed nieuws verwacht, maar een overname hadden ze niet zien aankomen.

In tegenstelling tot het personeel van de GBS De Kruipuit, dat ongeveer in dezelfde omstandigheden de overname door het GO te horen kreeg, heeft het personeel van Ukkie Pukkie wel gereageerd. Er was maandagavond geen tijd meer om de ouders die hun kinderen dinsdag naar de opvang zouden brengen te verwittigen dat er een staking van een dag was. De ouders moesten hun peuter dinsdag terug mee naar huis nemen. Vanaf woensdag werden er iedere dag pas vanaf 9 uur kinderen opgevangen.

Reactie
CD&V betreurt de beslissing van Open VLD, N-VA en De Merlaan: “Het schepencollege vindt wel geld om luxeprojecten op te zetten, maar om de bevolking belangrijke diensten aan te bieden wil het geen geld vrijmaken. Na de Woonwijzer, Comeet, de Regionale jeugddienst, de Welzijnsband en de gemeenteschool De Kruipuit is het nu aan de drie gemeentelijke kinderdagverblijven om te worden afgestoten. Welke gemeentelijke dienst is de volgende in de rij?”, klonk het bij CD&V.

Deel dit artikel via :

Reacties gesloten