Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

De Sint-Barbarakerk mag haar deuren opnieuw openen

Pastoor Luc Mertens en de kerkraad hoeven niet meer voor een gesloten kerkdeur te staan: de Sint-Barbarakerk mag na de risico -analyse haar deuren opnieuw openen.

Begin juli besliste de kerkraad van de Sint-Barbarakerk dat de kerk om veiligheidsredenen tijdelijk werd gesloten. Dat er al jaren problemen zijn met vooral de elektrische installatie in de kerk was een publiek geheim. De eerste negatieve klanken in het jaarlijks veiligheidsrapport dateren al van 2014.

Omdat er een subsidiedossier loopt voor een grote renovatie van de kerk werden er door de kerkraad en het schepencollege behalve enkele “herstellingslapjes” nooit echt grote herstellingen uitgevoerd. Daardoor ontstonden er de laatste jaren steeds meer problemen. Zo moest de stroomcapaciteit worden verlaagd, begaf de verwarming het en was er ook bijna geen verlichting meer in de kerk.

Nieuwe risico- analyse
Na het ontslag van de vorige kerkraad en de installatie van de nieuwe raad gingen pastoor Luc Mertens en de voorzitter van de kerkraad Katleen De Kesel in overleg met het schepencollege. De kerkraad oordeelde dat het op dat moment te onveilig was om de kerk nog langer voor het publiek open te houden.

“Wij hebben na het overleg een aantal werken uitgevoerd in de kerk. Om te zien of alles nu in orde was werd er afgelopen week door een externe firma een risico-analyse uitgevoerd. Die analyse geeft aan dat, op enkele kleine details na, aan alle vroeger gedane opmerkingen een antwoord werd gegeven. Niets staat een heropening van de kerk nog in de weg”, bevestigde schepen Jason Van Landschoot (Open VLD) ons.

Vanaf 1 augustus gaan alle erediensten die voorzien waren in de Sint-Barbarakerk dan ook opnieuw in die kerk door.

Deel dit artikel via :

Reacties gesloten