Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

De krulbolders kennen hun wereldkampioenen

De nieuwe wereldkampioenen.

De zon was al enkele uren ondergegaan toen in het André Trensonstadion bij de mannen de finale werd gespeeld van het WK krulbol ‘loten voor maats’. Frank Savat, Marnix Baute en Jens De Klerck werden de nieuwe wereldkampioenen. Bij de vrouwen waren de wereldtruien voor Annie Magermans en Christiane Vervinckt.

Nadat ze door de coronacrisis meer dan een jaar op non-actief waren gezet kunnen de krulbolders sedert enige tijd opnieuw hun hobby beoefenen. Er konden ook opnieuw trofeebollingen en kampioenschappen georganiseerd worden.

Voor de organisatie van het 55ste wereldkampioenschap hebben de VVB en de VKB de handen in elkaar geslagen. Omdat de VKB dit jaar over geen terreinen kon beschikken werd beslist om het WK niet in juli, maar op 5 september te laten doorgaan bij de VVB in het André Trensonstadion in Adegem.

Hoewel het stadion door werken aan het nieuwe industrieterrein minder vlot te bereiken was dan gewoonlijk, vond het kruim van de krulbolders zondag toch zijn weg naar het wereldkampioenschap.

Bij een WK is de samenstelling van de ploegen belangrijk. De ploegen worden pas definitief samengesteld na de tweede ronde. Bij de mannen waren er 190 inschrijvingen en bij de vrouwen 35. Hoewel het coronavirus heel wat slachtoffers gemaakt heeft bij de oudere bevolking lag het aantal deelnemers ongeveer even hoog als in 2019 (in 2020 kon er geen kampioenschap georganiseerd worden).

Zand

Van vuile voeten hebben krulbolders geen schrik: voor iedere partij wordt de baan mooi gladgewreven met de voeten!

De banen op het André Trensonstadion lagen er zeer goed bij. De deelnemers wisten meteen dat zij er zowel bij het bollen als bij het schieten rekening moesten mee houden dat er op zand werd gespeeld.

Net als ieder jaar waren er ook dit jaar verrassingen: zo zagen wij partijen waarin het spel bij een 8-1 omsloeg en de ploeg die in het verlies stond toch nog naar de volgende ronde kon doorstoten.

Kampioenen

Bij de vrouwen wordt doorgaans met meer overleg gespeeld dan bij de mannen.

Wie als krulbolder een kans wil maken op de wereldtitel moet over een goede conditie beschikken. Er moeten verschillende wedstrijden gespeeld worden.

Een wedstrijd kan lang duren en daarna is het, zeker in het begin, lang wachten op de wedstrijd van de volgende ronde. Hoe verder het WK vorderde hoe stiller het rond de kulbolbanen werd. Er werd zowel bij de mannen als de vrouwen met steeds meer overleg gespeeld. Het publiek gaf in stilte zijn commentaar om de spelers niet uit hun concentratie te brengen.

Bij de vrouwen werd de finale al in de vooravond gespeeld. Annie Magermans en Christiane Vervinckt hielden in die finale hun zenuwen het best onder controle. Zij werden de nieuwe wereldkampioenen.

Net als bij de vrouwen was ook bij de mannen het WK om 13 uur begonnen. De finale werd bij kunstlicht betwist. De voetbalsupporters vierden de overwinning van de Rode Duivels al toen Franky Savat, Marnix Baute en Jens De Klerck de trui van wereldkampioen mochten aandoen.

Deel dit artikel via :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × drie =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.