Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Maldegem kocht een stukje recreatiegrond in de Bloemestraat

Het perceel grond in het rode vakje was het laatste stukje recreatiegrond in de Bloemestraat dat nog niet in het bezit was van de gemeente.

Wat in de vorige bestuursperioden niet lukte, is afgelopen donderdag wel gebeurd: de gemeente heeft het laatste stukje recreatiegrond dat paalt aan het sportpark in de Bloemestraat aangekocht. Voor de meerderheid was dit een unieke opportuniteit die ze niet kon laten liggen. Voor CD&V is het een onverantwoorde aankoop.

Toen de gemeente in verschillende fasen de percelen grond voor het sportpark in de Bloemestraat aankocht was het oorspronkelijk de bedoeling om de ganse site aan te kopen. Er was toen echter een eigenaar die zijn eigendom niet aan de gemeente wou verkopen. Later verkocht hij het perceel aan een particulier.

Onderhandelingen
Er zijn in het verleden meermaals onderhandelingen gevoerd met de nieuwe eigenaar, maar tot een overeenkomst was het niet gekomen. De huidige meerderheid heeft de onderhandelingen opnieuw aangevat en donderdagavond kon zij aan de gemeenteraad de aankoop van het perceel ter goedkeuring voorleggen.

“Voor ons was dit een unieke opportuniteit. Als wij nu niet tot een overeenkomst kwamen, dan zat de kans erin dat het laatste stukje recreatiegrond in de Bloemestraat in andere handen terechtkwam. Wij hebben onderhandeld over de prijs en we zijn tot een vergelijk gekomen. Er zijn nog geen concrete plannen met dit perceel van 11.200 m²”, legde burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) uit.

Te duur en waterziek
Voor oppositiepartij CD&V zijn er twee belangrijke redenen waarom die aankoop onverantwoord is: “Het is niet te begrijpen dat een schepencollege, dat zegt dat het iedere euro driemaal omdraait voor ze hem uitgeeft, nu plots een aankoop doet waarvan de prijs (1,2 miljoen euro), bijna vier maal zo hoog ligt als de geschatte waarde van het perceel (375.000 euro).

Daarnaast hebben zowel de schatter als het expertisebureau dat door het schepencollege werd aangesteld voor een second opinion, aangegeven dat een belangrijk deel van het perceel waterziek is. Dat heeft voor gevolg dat dit gedeelte van het perceel moeilijk te verharden is en dat er ook moeilijk kan worden op gebouwd. Die uitleg maakt de prijs nog meer onverantwoord”, merkte Koenraad De Ceuninck (CD&V) op.

Ruil
Burgemeester Van Hulle had het vooral moeilijk met de opmerking over de overeengekomen prijs. “CD&V is blijkbaar al vergeten dat zij in de vorige bestuursperiode bereid was om de recreatiegrond te ruilen met bouwgrond die de gemeente in de omgeving in bezit had”, reageerde hij bits.

Bij de stemming stemden CD&V en Groen tegen en onthield Vlaams Belang zich.